2. Informatie

De loopgravenoorlog

Wat is een loopgraaf

Een loopgraaf is een in de grond gegraven gat waarin soldaten kunnen lopen en zich verschuilen. De soldaten konden vanuit de loopgraven schieten. Als er aan de andere kant van het slagveld op hen geschoten werd, konden zij zich verschuilen in de loopgraaf.

Ellende

Het leven in een loopgraaf was niet erg prettig. Vooral de verveling was enorm. De soldaten zaten soms uren in hun loopgraaf zonder wat te kunnen doen.

Vooral in de winter was het erg koud. Soms vroor het wel 20 graden. Bij veel soldaten vroren in de winter de voeten af. Rondom de loopgraaf krioelde het van de ratten.

Modder

De loopgraaf was meestal een grote modderpoel. Als het had geregend zaten de soldaten soms tot hun middel in de modder. Het gebeurde wel eens dat een soldaat in de modder verdronk.

Kou

In de loopgraven was het in de winter bitter koud. Bij veel mensen vroren de voeten af. De soldaten moesten ook in de winter soms uren in de loopgraven doorbrengen. Wie van de soldaten te lang in natte, koude loopgraven verbleef kon loopgraafvoeten oplopen: blauwe levenloze voeten met ontstekingen.

Psychische problemen

Veel soldaten kregen psychische problemen. De voortdurende angst voor de dood en daarbij de enorme verveling maakte de soldaten gek.

Luizen en vlooien

Door de slechte hygiëne kregen veel soldaten last van luis. Vaak werden ze gek van de jeuk. De soldaten ontluisden elkaar. Het ontluizen van mede soldaten was wel een gezellige bezigheid.

Ratten

In de loopgraven krioelde het van de ratten. Ze liepen 's nachts over de kussens van de soldaten. En ze aten al hun eten op. Omdat erg weinig te eten was werden de ratten gevangen en opgegeten.

Katten en andere huisdieren die uit de verlaten dorpjes kwamen, werden door de soldaten vertroeteld. Bij hen vonden ze troost.

Op de paarden die gebruikt werden in de oorlog, waren de soldaten gesteld. Meestal werd er heftiger gereageerd wanneer een paard sneuvelde, dan wanneer een soldaat omkwam.

Slachtoffers

Er zijn miljoenen soldaten tijdens de eerste Wereldoorlog omgekomen. Vaak bleven de soldaten gewoon op het slagveld of in de loopgraaf liggen. Ze werden dan niet meteen begraven.

Foto: Nationaal Archief [CC0], via Wikimedia Commons

afbeelding van: https://www.flickr.com

afbeelding van: https://www.flickr.com

Afbeelding van: https://picryl.com